Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Jaume I i Violant d'Hongria

3,60 i 3,40 m. 51 i 45 kg, El Ingenio, 1953. Restaurats el 2005 per Agnès Pla.

_dsf0284-jaume_1_i_violan (1).jpgEl 2010 es posà una espasa al Jaume I i es van rebatejar canviant-los-hi el noms antics d’Isabel i Ferran per Jaume I i Violant d'Hongria.
L’11 de juny de 1953 es van presentar els Gegants del carrer Major o de l’Hospital (també anomenats del barri de Sant Antoni, en alguna publicació), durant la Capvuitada de Corpus. Aquesta festivitat havia agafat molta nomenada a la ciutat, i els tres barris històrics rivalitzaven per celebrar el millor dia de Corpus dedicat al seu barri, i el barri del carrer Major era un dels que més s’hi esforçaven.
Els gegants foren dedicats i anomenats originàriament com Ferran i Isabel, reis d’Aragó i Castella, per representar la unitat d’Espanya durant la Dictadura. Aquesta parella de gegants, molt comuna en altres poblacions, acostumava a ser pagada pel mateix Règim. Van ser construïts pel popular taller El Ingenio de Barcelona, amb un motlle que es va fer molt popular a l’època i del qual n’han sortit molts dels gegants catalans. El dia de la seva presentació van ser beneïts a la parroquia de Tàrrega.