Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

P. Ramon Novell Carné

P. Ramon Novell - escolapi i professor a Catalunya i més tard als Estats Units.

Sóc en Ramon Novell i Carné . Nascut a Tàrrega el 21 de juny de 1942. Tinc molts motius de donar gràcies a Déu pels pares que he tingut. Ben segur que bastantes coses que potser tinc, són gràcies al testimoni que vaig viure a la família.

Als 13 anys entro al Seminari Menor d'Alella , i als 15 inicio el noviciat a Moià per fer al cap d'un any el compromís de viure com escolapi de forma temporal. A Iratxe ( Navarra ) estudio tres anys de filosofia eclesiàstica i a més els estudis de Magisteri. La teologia la curso dos anys a Albelda ( La Rioja ) i completo a la Universitat Pontificia de Salamanca amb tres cursos més per obtenir la llicenciatura en Teologia. El 1964 pronuncio el meus compromís de viure com escolapi tota la vida.. Durant el meu anys de formació se celebra el Concili Vaticà II que produeix en l'Església una manera nova de viure l'Evangeli i personalment va comportar un canvi profund en la manera d'entendre el ministeri sacerdotal i la vida religiosa.

Incorporat als 24 anys al ministeri escolapi sóc destinat al col.legi de Balaguer, Parròquia S.Josep Calassanç de Barcelona. Sóc professor de Religió durant tres anys a l'Institut Públic de Batxillerat i un any a l'escola de Magisteri de l'Autònoma i participo a la vida parroquial com consiliari d'equips de matrimonis, comunitats de base, grups de joves..I em matriculo a la Universitat de Barcelona per fer la llicenciatura en Història Moderna i Contemporània. Passats tres anys em nomenen rector i director de l'Escola Pia d'Igualada. En aquesta etapa treballo moltes nits al mes com a monitor de grups d'Escola de Pares en diferents poblacions de Catalunya i animant equips de  matrimoni... Passats tres anys el Capítol dels escolapis em designa membre de l'equip consultor del P. Provincial i em toca visitar i animar els diferents col·legis escolapis de Catalunya. Acabat aquest servei m'encarreguen la direcció pedagògica i pastoral  de l’Éscola Pia de Sant Antoni de Barcelona.

Passats 10 anys m'ofereixen un any sabàtic que aprofito per estudiar a la Universitat Catòlica de Paris i obtenir la diplomatura en Pastoral Catequètica. Retornat a Catalunya m’incorporo a la comunitat de Mataró com a Rector i com a professor i tutor de batxillerat de l'escola. Amb la mateixa tasca el 1996 sóc enviat a Vilanova i la Geltrú.

El 2003 el superiors em proposen anar a col·laborar amb els escolapis catalans i mexicans que treballen en ciutats de les Califòrnies tant la mexicana com la nord-americana. El primer lloc d'aterratge és la ciutat de Tijuana, ubicada a la mateixa frontera amb els USA. Allí els escolapis tenim un seminari, cases d'acollida per a nens del carrer, una parròquia en barriada molt pobra i socialment deprimida i conflictiva llocs...ha estat una experiència personal i ministerial nova i molt enriquidora viure en una colònia de barraques, i constatar com hi ha persones d'una fe i entrega extraordinària al costat de situacions infrahumanes en tots sentits

Al cap de 4 anys em demanen que passi a la ciutat de Los Angeles USA per fer-me càrrec juntament amb altres escolapis de tres parròquies ubicades en els barris habitats majoritàriament per  emigrants hispans, molts sense papers. Són persones amb una fe molt sincera, una pietat popular molt sentida i als que ajudem tant des del vessant parroquial, allí les parròquies hi assisteixen molta gent i de totes les edats, com en la part de capacitació per poder obtenir els papers, com en l'ajuda econòmica..El 2013 s'acaba la meva etapa americana que ha m'ha deixat moltes amistats i experiències que agrair. .

Al poc mesos d'arribar em demanen que accepti ser el rector de la Parròquia del Carme al Raval de Barcelona. On hi ha una comunitat molt fidel de gent gran majoritàriament, que atén una població immigrant de filipins i sud-americans. Els espais parroquials són oferts a entitats que treballen contra la marginació tant d'infants, joves, adults i es col·labora en el Grup Intereligiós del Raval...

I arribat als 75 anys, presento la meva renúncia a ser rector de la parròquia del Carme i ara formo part de l'equip sacerdotal de la comunitat escolàpia que servim a la parròquia de S.Josep Calassanç.